Näin luot oman GPT-mallin - esimerkkinä JoulupukkiGPT

ChatGPT:n uusin ominaisuus mahdollistaa oman GPT-mallin kouluttamisen. Katso miten se onnistuu.

Näin luot oman GPT-mallin - esimerkkinä JoulupukkiGPT

Generatiivisen tekoälyn työkalut, kuten ChatGPT, kehittyvät hurjaa vauhtia. Vielä vuosi sitten olisi ollut vaikeata uskoa, että voimme keskustella ihmiskaltaisten tekoälybottien kanssa ja saada juuri omiin tarpeisiin sopivia vastauksia.

Tämän kehityksen viimeisin trendi on oman GPT-mallin luominen. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä omat GPT-mallit ovat ja miten niitä voi luoda. Esimerkkinä otamme maailman ensimmäisen JoulupukkiGPT:n jota itsekin voit kokeilla artikkelin lopussa.

Kuinka GPT-malli toimii?

GPT-malli (Generative Pre-trained Transformer) on kehittynyt tekoälytekniikka, joka perustuu syvien neuroverkkojen ja koneoppimisen periaatteisiin.

GPT-mallit ovat tärkeitä tekoälyn kehitykselle, koska ne osaavat ymmärtää ja käyttää kieltä melkein kuin ihminen. Ne on opetettu lukemaan valtavasti tekstiä, minkä ansiosta ne voivat auttaa monissa asioissa, kuten keskusteluroboteissa, kääntämisessä tai vaikka kirjoittamisessa.

ChatGPT on epäilemättä suosituin tällä hetkellä käytetty GPT-malleja hyödyntävä generatiivisen tekoälyn työkalu. ChatGPT:llä on jo nyt yli 100 miljoonaa viikottain aktiivista käyttäjää ja sen kehitys on ottanut valtavia askeleita eteenpäin viimeisen 12 kuukauden aikana.

Kuinka luoda oma GPT-malli viidessä minuutissa

Hiljattain ChatGPT:tä kehittävä OpenAI-yritys ilmoitti että kuka tahansa voi nyt luoda omia GPT-malleja. Huom: Tällä hetkellä kuitenkin tämä uusi toiminnallisuus rajoittuu maksulliseen ChatGPT Plus -versioon.

Voit luoda oman GPT-mallin ChatGPT:ssä nopeasti näin:

  1. Siirry osoitteeseen https://chat.openai.com ja kirjaudu sisään omilla tunnuksillasi.
  2. Valitse sivupalkista Kohta "Explore".
  3. Klikkaa "Create a GPT".
  4. Syötä GPT:n kuvaus Luo-sivun viestikenttään. Keskustele GPT-rakentajan kanssa, kunnes saat haluamasi tulokset.
  5. Valitse "Configure" lisätäksesi edistyneitä mukautuksia tekoälyavustajaasi. Voit esimerkiksi vaihtaa chatbotisi nimen, tarkentaa ohjeita entisestään, ladata tietotiedostoja ja asettaa toimintoja.
  6. Klikkaa "Save" ja valitse, miten haluat jakaa räätälöidyn GPT:si.
  7. Klikkaa "Confirm".

Vinkkejä uuden GPT-mallin luomiseen

Oman GPT-mallin luominen ChatGPT:ssä on helppoa ja yksinkertaista. Jos seuraat tämän sivun ohjeita, koko prosessissa ei pitäisi kestää enempää kuin viisi minuutia.

Jokainen ChatGPT Plus -käyttäjä voi luoda ja julkaista useita uusia GPT-malleja. Tässä neljä vinkkiä GPT-mallien kehittämiseen ja muokkaamiseen.

Kokeile ohjeiden antamista myös suomeksi

Vaikka ChatGPT:n käyttöliittymä on tällä hetkellä vain englanniksi, voit kokeilla oman GPT-mallin luomista myös suomeksi.

Ohessa näet kuinka aloitimme mallin kehityksen kysymällä ChatGPT:ltä ideoita siitä kuinka maahanmuuttaja voisi opetella GPT-mallin kautta suomea.

Muokkaa GPT-malliasi

Voit myös muokata GPT-malliasi luomisprosessin jälkeen. "Configure" linkin kautta pystyt korjaamaan esitäytettyjä ohjeita tai tietolähteitä.

Esimerkiksi JoulupukkiGPT:ssä muokkasimme "Conversation starters" -osiossa mallia niin, että keskustelun voi aloittaa joko keskustelemalla joulusta, luomalla joulu-aiheisia kuvia, opettelemalla joululaulujen sanoja tai pyytämällä joululahjavinkkejä.

Tarkenna GPT:n lähdetietoja

GPT-mallia voi myös hienosäätää antamalla sille tarkennettuja lähdetietoja joko "Knowledge" -tiedoston tai "Actions" ohjeiden kautta.

Knowledge - tämä voi olla esimerkiksi pdf-tiedosto, josta löytyy tietoa joka ei ole muuten ChatGPT:n saatavilla. Esimerkiksi JoulupukkiGPT:lle voisi syöttää tunnettujen suomalaisten joululaulujen sanoja.

Actions - tämä mahdollistaa, että GPT hakee tietoa suoraan kolmannen osapuolen tietolähteistä. Kokeilussa testasimme sen, että GPT voisi hakea ilmatieteenlaitoksen avoimesta tietokannasta säätiedot Korvatunturilla vastatakseen kysymykseen "sataako korvatunturilla lunta?"

Luo GPT-mallille oma profiilikuva

Kun tietolähteet ja muut GPT:n asetukset ovat kunnossa muista myös luoda omalle GPT-mallillesi profiilikuva.

Hiljattain OpenAI mahdollisti kuvien luomisen DALL-E -kuvageneraattorilla suoraan ChatGPT:ssä. Kun olet luomassa omaa GPT-mallia muista luoda myös profiilikuva ja valitse "Use DALL-E."

Ohessa on ChatGPT:llä generoitu kuva "suomalaisesta joulupukista."

Tallenna ja jaa oma luomuksesi

Kun GPT toimii haluamallasi tavalla, voit tallentaa sen yksityiseksi, linkin kautta jaettavaksi tai julkiseksi.

  • Only me - Yksityinen. Olet ainoa joka voi käyttää luomaasi GPT:tä.
  • Only people with a link - GPT:ta voi käyttää jakamasi linkin kautta.
  • Public - GPT löytyy julkisesti muille ChatGPT käyttäjille.

Voit myös löytää omat GPT:n myöhemmin Explore-painikkeen alta sivupalkista.

Miltä lopputulos näyttää? Testaa JoulupukkiGPT:tä ja ota selvää:

JoulupukkiGPT

Read more

Tekoäly Googlen hakoneessa - tämä on AI Overviews

Hiljattain Google ilmoitti, että generatiivinen tekoäly tulee entistä näkyvämmin esille hakutuloksissa AI Overviews -nimisen toiminnon avulla. Jatkossa voit itsekin nähdä hakutulosten yläpuolella lyhyitä luotuja koosteita, jotka ovat generoitu Googlen oman Gemini-kielimallin avulla. AI Overviews perustuu Googlen aikaisemmin julkaisemiin Search Generative Experience -kokeiluihin, missä eri tavoin generatiivisia hakutuloksia on testattu ja

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Generatiivinen tekoäly jo itsessään tuo monia tapoja tehostaa työtapoja. Markkinoinnin ammattilaisena huomaan päivittäin kuinka yksinkertaisetkin tehtävät onnistuvat nopeammin ChatGPT:n avulla. Nyt katsomme hieman tarkemmin miten tekoälyn yhdistäminen ohjelmistorobotiikkaan voi viedä työn automatisaation vielä pidemmälle. Esittelemme uuden työkalun nimeltä Zapier, joka mahdollistaa ChatGPT:n yhdistämisen moniin muihin työkaluihin ja työtehtäviin

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Harvat ChatGPT:n käyttäjät oikeasti tietävät (tai edes välittävät) mihin tietoon työkalun vastaukset perustuvat. Yksi merkittävä lähtökohta tekoälyn koulutuksessa on verkkosivustojen tiedonlouhinta, eli verkkosivustojen sisältojen automaattinen analysointi. Käydään läpi erityisesti tiedonlouhinta tekoälyn koulutuksessa ja erityisesti miten uutismediat Suomessa ovat alkaneet estämään tekoälyn koulutuksen sisällöllään. Kuinka tiedonlouhinta liittyy generatiiviseen tekoälyyn Monet